keskiviikko 19. elokuuta 2015

Paikollanne, valmiina HEP!


Kaari Utrion kirjoista ja lehtijutuista olen lukenut keskiaikaisen ihmisen/yhteisön elämästä. Hän kertoo kuinka nykyihminen ei millään voi ymmärtää sitä uskomustietojen, luulojen ja mystiikan maailmaa missä ihmiset silloin elivät ja kuolivat. Jostain olen lukenut sellaisenkin väitteen, että kohtelias tapa avata naiselle ovi, on alunperin syntynyt verikostojen maailmassa. Jos sattui olemaan vihulainen oven takana, niin nimen omaan nainen oli halpa-arvoisempi uhrattava kuin perässä tuleva mies, joka saattoi olla vaikka suvun päämies.

Lapsuutta ei keski-aikaan juuri ollut, Utrio on kirjoittanut, että suuren lapsikuolleisuuden takia, jopa tieten tahtoen varottiin lapseen kiintymästä. Lapsen avulla solmittiin myös erilaisia suhteita, koska oli tapana, että öky suvun lapset menivät toiseen öky kartanoon kasvatettavaksi ja vastavuoroisesti sieltä tuli lapset lähettäjän kartanoon. Elettiin hetkessä, koska kuolema vaani joka nurkalla. Äksy ihminen oli muotia, yhdessä Utrion romaanissa on päähenkilöiden joukossa Kiukku-Niku, itsekäs paskiainen.

Kautta kireän nutturani, ei sunkaan vaan olla vajottu keski-aikaan? Minä en millään pysty ymmärtämään mistä suon silmästä tai pahuuden lähteestä tämä kaikki viha nousee? Tosin pahuushan lienee sinänsä pannaan julistettua, kaikki kai johtuu siitä, että oli lapsena vain vähän leluja ja nekin patterin takana. Olleeko yksi nykyajan taikausko tämä ”en minäkään voi kun minulle ei voitu” - hokema. Miksi pojasta polvi paranee on huonompi?

Viktor Frankl piti kerran esitelmän New Yorkissa ja sanoi, että Vapauden Patsaan vastapäätä pitäisi pystyttää Vastuun Patsas, sillä vapaus ilman vastuuta alkaa itse rajoittaa itseään ja muodostuu kahleeksi.  Nytkö ollaan siinä kohtaa ajanvirtaa?

"Jos ihmiskunta olisi satsannut yhtä paljon uskontoon ja filosofiaan kuin se on satsannut tieteeseen ja tekniikkaa, alkaisimme muistuttaa humaania ihmistä älykkään elukan sijasta," opetti isäni. Milloin tuuli kääntyy? Studiossa ollaan valmiina!


PS: Illan jo pimennyttyä lisään, että nimenomaan suomalainen hyve on, että meillä vaietaan kaikilla kielillä. Mehän mennään paniikkiin jos sattuu naapuri samaan hissiin ja sen kanssa pitäs JUTELLA! Siksipä rakkaat monot TURPA KIINNI!
http://www.valomerkki.fi/kirkko-ja-kaupunki/kirkko-ja-kaupunki-arkisto/11824