sunnuntai 6. lokakuuta 2019

MILOIN ON VAMMAISEN VUORO OLLA POP?


Minun löytämäni sana, "ainavammainen" taitaa breikata. Olen siitä iloinen. Sanat kantavat ajatusta. Ehkäpä termi ajan kanssa auttaisi ainavammaista kansaa saamaan korvamerkityn osansa palveluista, sataan kertaan samaa ja sinänsä muuttumatonta tilannetta tutkimatta. Tutkimisesta koituvat kulut suoraan niihin palveluihin! Fyssarista ja avustajasta on meille monin kerroin suurempi apu kuin Kelan- tai VPL:n tädistä!

Kunpa vaan yhteiskunta ymmärtäisi, että tämän hetkiset yhdenvertaisuustulkinnat merkkaavat meille, jotka jo muutenkin pienesti elämme, mahdollisuuksien kaventumista. Suorastaan myötä hävettää, että kehtaavat miettiä meille julkisten kulkuneuvojen kaltaisia inva-auto palveluja, kun niissä oikeissa julkisissa kulkuneuvoissa on NIIN paljon esteellisyyttä. Asenteista alkaen. Laittaisivat paukut ensin sinne!

En myöskään millään jaksa ymmärtää miksi minun kämäset 18 asiointimatkaani herättävät niin paljon intohimoja siitä, vaarantuuko valtavirran yhdenvertaisuus...enhän minäkään vaadi ketään katkomaan luitaan, että tuntisin itseni samanarvoiseksi?

Ainavammainen ihminen tarvitsee positiivista erityiskohtelua ja kohtuullisia mukautuksia enemmän kuin ollaan valmiita edes myöntämään, saati toteuttamaan.

PS: Ainavammmaiset henkilöt myös menehtyvät usein paljonkin ennen sitä  oikeaa vanhuusikää. Te, jotka olitte Ruskiksella yhtä aikaa minun kanssani, osaatte laskea montako edes mennyttä tästäkin löytyy…

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/07/10/milloin-vammaisten-vuoro-olla-pop