tiistai 9. syyskuuta 2014

Vammaiset henkilöt vs. ammattiauttajat ja väkivallan kehä

  HS. 4.9.2014 uutisoi otsikolla "Vammaisten hoitajat kokevat usein väkivaltaa” kuinka jopa 72% vammaispalvelutyön ammattilaisista on kohdannut työssään väkivaltaa tai sen uhkaa. Artikkeli perustuu Super-ammattiliiton tekemään selvitykseen nimeltä ”Eettisesti toimien, itsenäisyyttä tukien – selvitys superilaisista vammaispalveluissa”.

  Ammattiauttajien kohtaamalle väkivallalle on heti saatava aikaan nollatoleranssi, sille ei ole vaihtoehtoa. Ratkaisuja etsittäessä tulee myös selvittää väkivalta, jota vammaiset henkilöt kokevat ammattiauttajien taholta. Väkivalta voi olla halventavaa puhetta, yliolkaisuutta, auttamistilanteissa toimenpiteen tekemistä tahallaan kivuliaasti. On myös tapahtunut, että käytetään toimenpidettä seksuaalisen häirinnän tai jopa kajoamisen kulissina. On mahdollista, että joidenkin ihmisten aggressiot heräävät, kun he näkevät tai kohtaavat avuttomuutta lähimmäisessään. Valitettavasti osa aggressiivisesti toimivista henkilöistä joko hakeutuu ja tai muuten ajautuu ammattiauttajiksi. Ongelmia syntyy myös siitä, että meillä on edelleen voimassa ikiaikainen ”joka vaivaista holhoo”-kulttuuri. Sen mukaan työntekijä tai tiukan paikan tullen hänen esimiehensä, on viime kädessä saanut päättää miten vammaisen henkilön tulee olla ja elää.

  Vammaisaktivistina olen huomannut, että joidenkin työntekijöiden on täysin mahdotonta toimia vammaisen henkilökohtaisena avustajana, jos avustettava on samalla myös esimies. Se mikä olisi tavallisella työpaikalla täysin kohtuullista ja normaalia työnantajan direktio – oikeuden piiriin kuuluvaa määräysvaltaa, muuttuukin työntekijän kiusaamiseksi tai henkiseksi väkivallaksi, koska ei ole lainkaan totuttu että ”noi määrää” edes siitä mitä ”ne” päälleen pukevat.